Garofoli Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC

Tootja

Garofoli

Värvus

valge

Riik

Itaalia

Viinamarjasort

Verdicchio

Piirkond

Marche

Aastakäik

2018

Apellatsioon

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC

Alkoholi protsent

14 %

Sündmus

kodune õhtusöök

Serveerimistemperatuur

12-14 °C

Maht

75 cl

Sobivus toiduga

austrid, mereannid kastmes või gratineerituna, terve kana ahjus, ürdikana

Laoseis: Laos
Kirjeldus
Loreto linnas, Marche maakonnas asub Santa Casa basiilika. Oma pika ja tähtsa ajaloo tõttu on see kristlike palverännakute tähtsamaid punkte juba alates keskajast ning üks palverändurite poolt külastatumaid kirikuid ka tänapäeval. Palverändurid, kes juba ammustel aegadel Loreto linna külastasid, olid omamoodi maailma ühed esimesed massituristid ning nagu turistid tänapäeval, vajasid ka nemad kohta, kus ööbida ja süüa-juua. Majutusasutusi ja trahtreid kerkis sinnakanti nagu seeni pärast vihma. Ühe sellise asutuse lõi 19.saj keskel ka Antonio Garofoli. 1871.a alustas ta juba veinitootmisega, sest palverändurite ilmalikku vajadust veini järele oli vaja katta. Siit saigi alguse pikk perekondlik traditsioon. Tänaseks päevaks juhivad veinimaja neljas ja viies generatsioon – vennad Carlo ja Gianfranco Garofoli ning nende lapsed Gianluca, Caterina ja Beatrice. Perekonnale kuulub ca 50 ha viinapuuaedu. Podium on Garofolite enim auhindu noppinud Verdicchio, ühtlasi ka veinimaailmas kõige tuntum Garofoli toode. Gambero Rosso giid annab sellele pidevalt kolm pokaali ehk maksimumpunktid Tre Biccheri näol. Podiumi esimene aastakäik villiti 1994. aastal. Garofoli valged evivad värsket ja elegantset stiili. Lõhnas on esil kollased luuviljalised, õun ja pirn. Verdicchiot on märge signatuurmari. Nimi viitab rohelisele, viinamarjal on kerge rohekas varjund. Verdiccchio tunneb maitses hõlpsasti ära. Peale ühe klaasi joomist jääb suhu püsima kergelt aniisine ja mandli moodi mõrukas järelmaitse. Püsiv tsitruseline hape on Verdicchio tasakaalu jaoks ülioluline. Varasemalt võeti ette malolaktiline kääritamine, aga juba kuus aastat on veinid ilma pehmendava malota ja seetõttu karakterilt vähem õlised.Podiumi jaoks korjatud marjade aed asub Montecaratto kommuunis. Pinnas on seal savine. Saagikus hoitakse madalal, korjatakse hiljem ja veini lähevad ainult valitud kobarad. Peale kerget pressi lastakse mahlal madalal temperatuuril settida. Käärinud vein veedab 15 kuud laagerdudes roostevabast terases ja pudelis 10 kraadi juures. Pudelilaagerdus kestab vähemalt 4 kuud enne müügilettidele jõudmist. Podium on mõeldud veinijoojale, kellele on meeltmööda arenenud elegantne suure sisuga valge vein. Veini märksõnaks on soolakas mineraalsus. Mõne aastakäigu puhul meenutab see suisa viski joodist olemust, veinil on seetõttu eriti hea kooskõla austrite ja teiste mereandidega. Vein muutub avanedes pidevalt, pakkudes üha uusi maitsevarjundeid. Pehme järelmaitse kestab suus pikalt.
27,90 €  
37,20 €/L
Kogus:
+ -