Achleiten Grüner Veltliner Smaragd Late Release

Tootja

Domäne Wachau

Värvus

valge

Riik

Austria

Viinamarjasort

Grüner Veltliner

Piirkond

Wachau

Aastakäik

2016

Apellatsioon

Wachau DAC

Alkoholi protsent

13,5 %

Serveerimistemperatuur

8 °C

Maht

75 cl

Loodussõbralik valmistusviis

kestlik viinamarjakasvatus

Sobivus toiduga

Aasia toidud, keedetud veiseliha, vasika kintsukliha

EAN: 9007500156962
Laoseis: Laos
Kirjeldus
Achleiteni aia veinid on tuntud oma unikaalsuse poolest. Suitsune mineraalsus, õrnad tulikivi noodid ning kompleksne struktuur. Grüner Veltlinerid sellest aiast on eriti ürdiselt vürtsikad. Samaaegselt mänglevad elegantsed luuviljanoodid ning troopilised puuviljad. Happesus on särtsakas ja "kindlakäeline" ning seejuures võrratult meeldiv. Termin Smaragd tähendab kuiva ja kompleksset veini Wachaust. Lisaks artikuleeritud struktuurile ja sügavusele, mis neis veinides on, tähendab Smaragd ka arengupotentsiaali. Vein on vägagi veetlev oma nooruses, esimese "tipu" saavutab ta umbes 3-5 aasta vanuselt, seda veini võib hoida kuni 15 aastat. Legendaarne Achleiteni nimeline viinapuuaed - Domäne Wachau lipulaev - asub Weisskircheni külas. See "single vinyard" on kuulus võrratult mineraalse karakteriga veinide poolest. Terrassid ja kiviseinad, mis ulatuvad 12. sajandisse ja silikaadirikkad mullad on selle suurepärase asukoha tunnusjooned. Ülemistel terrassidel on valdavaks aluspinnaseks gneiss, alumistel domineerivad aga amfiboliitsed moondekivimid. Geoloogilisi detaile palju, kuid selle veini olemuse ja kirjeldamise lahutamatu osa ja alustala. 2016 aasta algas väga keeruliselt. Kevadised öökülmad panid saagikusele korraliku põntsu. Viinapuud õitsesid tavapärasest kõvasti hiljem, alles juuni lõpus. Suvi "venis", temperatuurid ei kerinud sel aastal väga kõrgeks ning viinapuude vegetatiivne periood sai seetõttu pikk - see omakorda toob viinamarjades ja veinis esile vürtsikust ja mineraalsust. 2016 aastakäigu stiil on väga erinev eelnevatest, vein on "pingul", kontsentreeritud ja elegantseid maitseplahvatusi täis. Töö viinapuuaias käib kestliku viinamarjakasvatuse ja üha enam orgaaniliste põhimõtete järgi - putukate ja umbrohutõrjeks keemiat ei kasutata ning korje toimub käsitsi, nagu Wachaus ikka. Achleiteni saagikus on väike ning viinamarjad korjatakse väga rangete kriteeriumite järgi mitmes jaos järgides väga täpselt viinamarjade küpsusastet. Viinamarjadel lastakse mõned tunnid kestadel matsereeruda. Seejärel toimub õrn press. Üks osa viinamarjadest käärib tammevaatides ning õhus leiduva naturaalse pärmiga. Teine osa terastankides kuiva kultuurpärmiga. Need kak lähenemist segatakse kokku alle shiljem, nii saab vein komplekssem ja mitmetahulisem. Pärast fermentatsiooni suunatakse vein suurtesse tammevaatidesse pärmisettele 5 aastaks "istuma", õilsust, kehandit ja kreemisust koguma. Vein pudeldati 2021 a hiliskevadel ilma selitamata ega filtreerimata. Vein sobib suurepäraselt klassikalise Austria toidu juurde nagu näiteks keedetud veiseliha õuna-redise-endiivia-murulaugu kastmes või vasika kintsuliha. Eriti hästi harmoniseerub Grüner Veltliner smaragd maitsekate Aasia roogadega. Erakordne vein legendaarsest viinapuuaiast ning ühest erilisest 2016 aastast!
58,95 €  
Kogus:
+ -